DEEPSKY | ASTROFOTO.DK
M31-V1 stjernen der ændrede universet

En variabel stjerne er en stjerne hvis lysstyrke varierer over tid. I 1908 opdagede astronomen Henrietta Swan Leavitt at en speciel type variable stjerner, Cepheid variable, pulserer med en periode som er præcist relateret til deres gennemsnitlige, deres sande, lysstyrke. Cepheid variable stjerner kan dermed bruges til at måle afstand. lys aftager med kvadratet på afstanden og det eneste man skal gøre er at sammenlige den tilsyneladende og den sande lysstyrke.

Dengang vidste man ikke om vores egen galakse, mælkevejen, var alt hvad der er i universet, eller om de spiraltåger man observerede var særskilte galakser. I 1923 brugte astronomen Edwin Hubble det dengang største teleskop i verden til at observere M31, Andromeda galaksen. Han fandt Cepheid variable stjerner i M31 og kunne på den måde vise at Andromeda galaksen er alt for langt væk til at være en del af vores egen galakse. Universet blev pludselig meget, meget større.

Hubble brugte Hooker teleskopet på Mount Wilsen, hvis hovedspejl har en diameter på 250 centimeter. Spejlet i mit teleskop har en diameter på 20 centimeter, men kamerateknikken har udviklet sig så meget på 100 år at man kan tage et billede af den samme stjerne som Hubble opdagede for 100 år siden. Stjernen, som hedder M31-V1, var den første Cepheid variable Hubble fandt i M31, 6. oktober 1923.

Hubble skrev teksten "VAR!"" på den originale fotografiske plade han brugte til gøre opdagelsen.

DATO: 15. september og 7. oktober 2023
TELESKOP: Celestron RASA 8
KAMERA: ZWO ASI294MM PRO/MC PRO
FILTER: Astronomik L1
SAMLET EKSPONERINGSTID: 3 timer og 32 min