M51 og M63

GSO/Astotech/TS 8" Ritchey Chretien teleskop. LRGB, mned Artemis Art 11002.

 

 

 

Her er en kort testrapport om det lille nye 8 tommer Ritchey-Chretien teleskop, fra GSO/Astronomics/Teleskop-Service, som jeg har været heldig nok til at låne. Teleskopet er en ægte RC med hyperbolsk hoved og sekundærspejl. Spejlene er af kvartsglas og dielektrisk coatede til 99 % refleksivitet. Tubusen er i kulfibermateriale og udstyret med en række baffler til at fjerne strølys. Det hele er vældig fint udført.

Den optiske kvalitet er opgivet til at være på 1/12 peak to valley for spejlenes overflade. Det tal kan sagtens være rigtigt, men det siger dog ikke så meget om teleskopets ydelse som helhed. Jeg har derfor lavet en stjernetest og en Ronchitest. Begge faldt fordelagtigt ud. Især testen med en 250 linjer pr. tomme ronchi grating imponerer behørigt. Man ser 4-5 fine lige linjer.

Ritchey-Chretien designet er comafrit, men RC’er uden en dedikeret flattener lider lidt af feltkrumning. Det er også tilfældet med denne RC. Kameraer med en 16mm x 16mm chip eller mindre vil se et stort set fladt felt, men på en APS DSLR chip vil stjernerne i feltets hjørner være en smule ude af fokus. Ikke noget voldsomt, men en purist vil lægge mærke til det i 100% størrelse. Resizer man billederne til 50 % eller mindre vil det ikke kunne ses. På min fullframe 24x36 chip er der derimod en hel del feltkrumning at se, nok til at det betyder at jeg ikke kan udnytte hele billedfeltet. Og det er en skam, for et 24x36 felt er faktisk imponerende godt belyst med denne lille RC. Med en god flatfield frame, eller eventuelt ved at bruge Gradient Xterminator eller lignende, kan hele feltet godt udnyttes – hvis det altså ikke lige var for feltkrumningen. Der er dog håb forude for der er angiveligt en reducer/flattener på vej som også vil bringe f/forholdet ned på f/6. Det kunne nemt gå hen og gøre teleskopet til en rigtig killer.

Okularudtrækket på mit eksemplar er en standard TS 2” crayford, og det er for så vidt udmærket, men den kan også leveres med Baader Steeltrack fokuser. Det vil jeg klart anbefale som prikken over i'et. Det vil give den vridnings og fokusstabilitet som et så godt teleskop fortjener.

Fokuspunktet ligger vældig langt bagude fra okularudtrækket, så der er rigeligt plads til filterhjul og alt muligt andet man kunne tænke sig at sætte på. De backfocuskrævende DSLR kameraer bliver heller aldrig noget problem med dette teleskop. Faktisk ligger fokuspunktet så langt bagude at de to okularer jeg prøvede, ikke kunne fokuseres med en almindelig 2" spejldiagonal. Okularudtrækket kunne ikke nå langt nok ud, og der måtte et forlængerrør mellem diagonal og okular! TS har en 3" extender undervejs til at sætte mellem teleskop og fokuser, så det hele bliver lidt nemmere.

Hovedspejlet er fastmonteret fra fabrikken og skal ikke kollimeres. Kollimering af sekundærspejlet foregår på samme måde som på en SCT, med tre skruer, men GSO har fundet på en lille genistreg ved at lave fire små prikker på midten af sekundærspejlet. De gør kollimering med en Cheshire til den rene leg. Det skal bare ses! Så vidt jeg kan se viser en Cheshire også om hovedspejlet er kollimeret, ved at alt ser helt koncentrisk ud når de fire små prikker er centreret.

10" udgaven, som skulle være på vej i løbet af sommeren, får angiveligt tre blæsere på bagsiden. Den tror jeg også bliver et meget spændende bekendtskab.

Ovenfor ses øverste venstre hjørne af et fullframe felt. Som man kan se er der en del feltkrumning.